Korzenie diety paleo sięgają zamierzchłych czasów, kiedy to o spożywaniu przetworzonego jedzenia nie mogło być mowy. Dieta ludzi pierwotnych opierała się zatem wyłącznie na produktach pochodzenia naturalnego oraz mięsie pochodzącym z upolowanej zwierzyny. Dziś wiele osób dąży do odtworzenia tego sposobu żywienia, który zdaniem dr. Lorena Cordaina, twórcy diety paleo, jest optymalny dla naszego organizmu, pozwala zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę.
Produkty roślinne i mięso w diecie ludzi pierwotnych
W czasach, gdy sklepowe półki uginają się od nadmiaru produktów spożywczych, trudno wyobrazić sobie życie pierwotnego człowieka, który każdego dnia musiał walczyć o pożywienie dla siebie i członków swojej rodziny. Człowieka takiego można określić mianem łowcy-zbieracza, który jadł to, co zdołał upolować bądź znaleźć na ziemi, na drzewach czy też w zbiorniku wodnym. Jadł zatem zarówno produkty roślinne, jak i mięso oraz ryby. Dr Loren Cordain, który opracował dietę paleo, uważa że kluczem do sukcesu jest właśnie idealna równowaga pomiędzy spożywaniem produktów roślinnych i mięsa.
Z biegiem czasu człowiek dostrzegł, że sam może zająć się uprawą roślin i hodowlą zwierząt. Przestał być łowcą-zbieraczem i zaczął prowadzić osiadły tryb życia. W końcu pojawiły się nadwyżki żywności, którą stopniowo zaczęto przetwarzać, rozpoczął się też proces tycia.
Dieta dostosowana do genetycznych uwarunkowań
Wiedząc, co jedli nasi przodkowie i co służyło ich zdrowiu, możemy spróbować odżywiać się w sposób podobny. Będzie to dieta dostosowana do genetycznych uwarunkowań i potrzeb organizmu, dieta nie powodująca nietolerancji i alergii pokarmowych. Dolegliwości ze strony układu pokarmowego szybko ustąpią.
Dieta paleo opiera się przede wszystkim na chudym mięsie, głównie dziczyźnie (zwierzęta żyjące wolno, nie dokarmiane sztucznie przez człowieka) i owocach morza. Bardzo ważnym elementem diety są też warzywa i owoce, które stanowią pierwotne źródło węglowodanów w diecie człowieka. Dieta paleo nastawiona jest na dużą zawartość białka i silnie redukuje węglowodany, co nie oznacza, że ludzie pierwotni nie spożywali ich w ogóle.