Catering dietetyczny - słów kilka

Czy zielone smoothie musi być niedobre?

Czy zielone smoothie musi być niedobre?

Wiele osób rozpoczynających przygodę z dietą czy robieniem sobie koktajli owocowo warzywnych, zwanych popularnie smoothie, stara się uciekać od tych warzywnych. Bardzo niepopularnym koktajlem jest zielony, uważany przez wielu jako niesmaczny, gorzki i nie do wypicia. Czas odczarować zielone smoothie i pokazać, że może być ono bardzo smaczne, jeśli jest dobre przyrządzone.

Wbrew pozorom, zielone smoothie może w bardzo prosty sposób mieć taki smak, jaki sobie wymyślimy. Dlaczego? Jest to związane z faktem, że bazą do smoothie są zazwyczaj zielone rośliny, takie jak szpinak czy jarmuż. Wystarczy do koktajlu dodać cytrusa (pomarańczę, cytrynę) czy banana, a mimo, iż smoothie będzie zielone, będzie smakować inaczej.

Kolejnym rozwiązaniem, które pozwoli na stworzenie odpowiedniego w smaku koktajlu, jest dodanie do niego zielonego jabłka. Ma ono na tyle mocny smak, że będzie nadawać tonu całemu napojowi, mimo iż wcale nie musi być go zbyt dużo.

Jeśli chcemy, żeby smoothie było tylko warzywne, możemy do niego dodawać przyprawy oraz zioła, takie jak na przykład bazylię czy miętę. Otrzymamy ciekawe mikstury smakowe a kto wie, może się okazać, że niektóre połączenia pozostaną z nami na dłużej.

Zielone smoothie, pełne błonnika pokarmowego, może być ciekawym urozmaiceniem naszej diety. Odpowiednio przygotowane, w połączeniu z różnymi owocami, czy przyprawami może stać się pełnowartościowym posiłkiem, pełnym smaku i aromatu. Warto poeksperymentować i stworzyć odpowiednie połączenie specjalnie dla naszego podniebienia.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *