Catering dietetyczny - słów kilka

Nowoczesne gotowanie – trendy

Nowoczesne gotowanie – trendy

Dlaczego gotowanie jest ważne

Gotowanie to podstawa w wielu domach. Wiele osób po prostu nie wyobraża sobie, aby nie gotować. Oczywiście w dzisiejszych czasach trendy powoli się zmieniają. Pojawia się przecież coraz więcej restauracji czy różnego rodzaju miejsc, w których możemy zjeść. Nie zapominajmy także o wszystkich miejscach związanych z jedzeniem ulicznym czy o zyskującej popularność tak zwanej diecie z dowozem gdzie zamawiamy posiłek i jest on nam dostarczany pod wskazany adres. W związku z taką mnogością możliwości jedzeniowych nie dziwi fakt, że wiele osób faktycznie przestaje gotować i zamiast tego żywi się na mieście, w restauracjach czy kawiarniach lub korzysta z ofert cateringu dietetycznego.

Co ciekawe, mimo, że na rynku mamy tak wiele bardzo kuszących ofert (zdrowe posiłki przygotowywane przez specjalistów, smaczne jedzenie, które jest bardzo różne itd.) są jeszcze osoby, które lubią gotowanie, dla których jest ono pasją i które z pewnością z niej po prostu nie zrezygnują. Nowoczesne gotowanie (np. kuchnia molekularna) ma zatem nową odsłonę i często zrywa z tradycją, z drugiej strony mamy także taki typ nowoczesnego gotowania gdzie tradycja jest wciąż żywa i co więcej służy jako inspiracja. W takim przypadku faktycznie warto dobrze się zastanowić nad tym czy gotowanie faktycznie odeszło już do przeszłości. Czym dokładnie cechuje się nowoczesne gotowanie?

Nowoczesne gotowanie

Nowoczesne gotowanie ma kilka podstawowych cech wyróżniających. Mowa tutaj przede wszystkim o wszystkich elementach związanych z technologią i szeroko rozumianym aspekcie technologicznym w ogóle. Chodzi tutaj zatem przede wszystkim o stosowanie nowoczesnego sprzętu w czasie gotowania, a także o stosowaniu nowoczesnych technik gotowania, które taki sprzęt lub porostu wiedza umożliwia (na przykład stosowanie ciekłego azotu.) Tego typu techniki są bardzo pomocne w gotowaniu i sprawiają, że faktycznie warto się nad tym gotowaniem trochę potrudzić. Co więcej, nowoczesne gotowanie, które bazuje na tych technikach ma bardzo często inną formę i sprawia, że tradycyjne dania, z bardzo tradycyjnymi składnikami wyglądają zupełnie inaczej. Nagle może się okazać, że polubimy tradycyjne kotlety schabowe tyle tylko, że będą  w nowej odsłonie.

Oczywiście, nowoczesne gotowanie nie oznacza, że catering dietetyczny czy restauracje stracą ruch i nasze zainteresowania. Nie każdemu chce się przecież codziennie gotować, nie każdy ma także na to po prostu czas. W takich sytuacjach najlepiej po prostu stosować różnorodne techniki gotowania, a także od czasu do czasu zdecydować się na to aby to ktoś ugotował dla nas. Nowoczesne gotowanie to przecież także podstawa działania w wielu restauracjach czy w przypadku cateringu dietetycznego.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *