Catering dietetyczny - słów kilka

Tradycyjne metody – przygotowywanie posiłków

Tradycyjne metody – przygotowywanie posiłków

Współczesne posiłki

Współczesna kuchnia znacznie się różni od kuchni, która dominowała w naszych domach jeszcze kilka lat temu. Wraz z rozwojem technologii zmienia się podejście do przygotowywania posiłków, a wraz z nim nasze podejście do kuchni i świadomość jedzenia. Jeśli chodzi o współczesną kuchnię może być mowa o specyficznym rodzaju dualizmu. Z jednej strony mamy wysoko przetworzone produkty i posiłki, które są przygotowywane przy użycie zaawansowanych technologicznie metod przemysłowych, z drugiej strony natomiast mamy posiłki, które są ekologiczne i są przygotowywane tradycyjnymi metodami.

Tradycyjne metodyPosiłki i w ogóle produkty z metod przemysłowych są z natury niezdrowe i pełne konserwantów i szkodliwych substancji chemicznych. Podobnie wyglądają posiłki oferowane w ciągle popularnych restauracjach typu fast food gdzie posiłki są niezdrowe i często gdy spożywane w zbyt dużej ilości po prostu niebezpieczne dla zdrowia. Natomiast, tradycyjne metody przygotowywania posiłków sprawiają, że są one nisko-przetworzone, a także ekologiczne i zdrowe. Tradycyjne metody  w kuchni i ekologiczne uprawianie produktów sprawia, że takie produkty nie są pozbawione substancji odżywczych, ale ich produkcja jest mniej efektywna. Mimo to warto postawić właśnie na tradycyjne metody tak aby mieć pewność, że odżywiamy się zdrowo i nie narażamy naszego organizmu na szkodliwe działanie substancji konserwujących.

Tradycyjne metody w kuchni

Tradycyjne metody wytwarzania i przygotowywania produktów i posiłków odnoszą się głownie do produkcji ekologicznej bez nawozów sztucznych oraz do metod przygotowywania posiłków, których jest tylko kilka i które na polegają na chemicznej obróbce produktów. Takie tradycyjne metody to gotowanie, gotowanie na parze czy pieczenie – chodzi o to, aby poddać produkty obróbce, ale aby nie były to zbyt skomplikowane procesy i aby produkty mogły zachować swoje naturalne substancje odżywcze. Tradycyjne metody mogą być zatem spokojnie stosowane w naszych domach i kuchniach, w ten sposób mamy faktyczną pewność, że przygotowywane przez nas produkty są faktycznie zdrowe i nie są chemicznie przetworzone.

Niestety ze względu na chroniczny brak czasu i szybkość współczesnego świata coraz mniej osób ma okazję do gotowania. Gotowanie wymaga jednak czasu i pomysłu, a większość osób jest po prostu zbyt zabiegana żeby faktycznie poświecić chwilę na tradycyjne metody przygotowania posiłku. Znacznie prościej wrzucić wysoko przetworzony produkty do mikrofalówki. Warto jednak z tym walczyć i faktycznie wykroić trochę czasu dla siebie i na gotowanie.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *